Amanda Berg – Modechef på Modette

a4

Amanda Berg, en 24-årig modechef som gillar att ha många bollar i luften. Hon är en social och kreativ person med ett stort intresse för musik. Amanda andas verkligen 60- och 70-tal och går helst klädd i personliga vintagekläder.

Hur gick det till när du fick jobbet som modechef på modette och vad gjorde du innan?
– Det är en ganska lång historia, jag började blogga redan 2006 och sen dess har jag gjort saker som varit moderelaterade. Jag började jobba som moderedaktör på Metro i Göteborg 2010 men var redan då
erbjuden jobbet som moderedaktör på Modette. Efter ett år på Metro och ett års uppehåll var jag sugen på att ta mig an en ny stad och nya utmaningar. Allt har egentligen börjat genom bloggen och därigenom har jag fått diverse modejobb som gett mig olika kunskaper.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Det är väldigt mycket jobb framför datorn. Dagen börjar oftast vid nio, om det inte har varit någon
pressfrukost innan vilket är ganska vanligt inom modebranschen. Jag börjar alltid med att kolla mailen och därefter skriver jag artiklar, vilket kan vara allt från modenyheter till plockjobb. Utöver det jobbar jag
ganska mycket bakom sajten med olika projekt som t. ex. Next In Fashion och även en del med sälj och kundrelationer.

Har du något bra karriärtips för att lyckas inom modebranschen?
– Min väg har varit att jag tackat ja till så sjukt mycket saker, jag har valt att hoppa på mycket grejer och därför lärt mig väldigt mycket. Jag tycker man ska utforska olika områden för att veta vad man vill göra i slutändan och får man ett tillfälle ska man ta det. Det gäller även att vara sjukt på och att höra av sig till allt och alla. Att praktisera på olika företag är också ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet. Mitt bästa tips är att göra så mycket som möjligt.

Vad har du för mål i din karriär framöver?
– Jag har ett behov av att alltid göra något som är lite kreativt och ofta sugen på att göra nya saker så det är svårt att veta exakt vad jag vill göra. En dröm vore att jobba med ett eget klädmärke eller driva en egen
vintagebutik.

Vad eller vem fick dig att intressera dig för mode?
– Jag började sy kläder när jag var liten och sydde bland annat t-shirts av gamla lakan. Jag har alltid haft konstiga klädstilar och gillat att ha knäppa saker på mig. När jag startade min blogg växte intresset och min syn på mode ändrades till något större än att bara vara intresserad av kläder. Den kreativa ådran och intresset för att uttrycka sig däremot har alltid funnits där.

a1

Du är inte bara grym på mode, du har även en grym sångröst. Drömmer du om att jobba som musiker?
– Ja, det gör jag absolut. Jag tror att har man ett intresse för musik finns det alltid en liten dröm om att man ska göra något med musik. Sen är det ju en sjukt svår väg att gå och det är väl därför man hela tiden
pushar det framför sig och inte tar tag i det. Men absolut, det skulle jag verkligen vilja göra. Det är ett framtidsmål men sen inbillar man sig att man börjar bli för gammal, vilket också är sjukt. Min pappa har hållit på med musik och har en liten studio hemma så när jag kommer hem brukar vi alltid spela in saker. Musikintresset kommer alltid finnas.

Vad lyssnar du på för musik?
– Ganska blandad men mest gammal musik. Det är min pappas fel, jag lyssnar fortfarande mycket på det som han lyssnade på när jag var liten. Det är mycket åt rockhållet men sen gillar jag även gammal hip-hop. När jag  är ute och spelar skivor kör jag mycket techno och minimal house.

Vad inspireras du av?
– Av gamla musiker. Har jag brist på inspiration brukar jag googla på gamla bilder av Patti Smith. Får
mycket inspiration av gamla foton överlag från 60- och 70-talet. Inte så mycket från det nya, känns som man hittar nått mer genuint om man kollar lite bakåt i tiden.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag är ganska rockig och för det mesta avslappnat klädd. Jag har blivit lite mer vuxen i min stil, jag hade
lite mer knäppa saker på mig förr. Jag gillar att kombinera det rockiga med 70-tal. Lite mixad stil men inte så supertrendig. Jag är mer för det personliga och har haft samma stil hela tiden.

Var shoppar du helst?
– Att shoppa second hand och vintage i New York är det allra roligaste. I Stockholm har jag en favoritbutik som heter Humana. Det är en second hand-butik som ligger lite gömt, den är som Beyond Retro men mer personlig. Gillar även stora loppmarknader utanför stan. Överlag är det vintage, jag shoppar nästan aldrig nytt.

Vilket är ditt favoritplagg i garderoben?
– Jag samlar på skinnjackor och det är något som jag använder i princip varje dag. Just nu har jag två
favoritjackor, en från Replay och en vintage från 80-talet som jag använt i flera år och som jag aldrig
tröttnar på.

a2

Vilken av modeveckorna ser du mest fram emot?
– Jag gillar London just för att det är lite mer likt min egen stil och framför allt för att människorna som är där är mer personliga. En stor del av modeveckorna är att titta på folk tycker jag, för det är det som är mest inspirerande.

Har du några tips till vinnaren i Next In Fashion inför modeveckorna?
– Det är sjukt roligt men väldigt hög puls. Man måste känna sig bekväm med att göra en intervju eller att fota och vara snabb med allt. Det är stressigt så det gäller att ha en bra mental inställning. Sen måste man packa smart.

Igår gick H&M ut med att Isabel Marant är deras nästa gästdesigner. Vad känner du inför det och vad tror du om kollektionen?
– Jag tror det kommer bli bra, jag gillar Isabel Marant och det är ganska mycket min stil. Sen brukar jag vara lite negativt inställd till designsamarbetena  och har aldrig köpt något av de plaggen. Det blir väldigt
kommersiellt, så även om det är en stor designer som är svår att nå i vanliga fall blir det plötsligt nånting alla kan nå och då blir det inte lika exklusivt längre. Just till detta samarbetet är jag däremot väldigt positivt inställd och kan även tänka mig att köpa ett plagg.

Vill ni veta mer om Amanda och följa henne i en vardag fylld med mode så hittar ni hennes blogg här.

a3

Inga kommentarer

  • Läser att Amanda inspireras av London. Förmodar att även du Rebecca kommer göra det nu när du är där. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Follow

Arkiv

Kategorier

Annons